Oprema za grejanje

ŠTA TREBA DA ZNATE O GREJANJU

 

GREJANJE

Kod svake adaptacije, gradnje nove kuće ili useljenja u novi stan treba se pobrinuti za gejanje bilo da se radi o centralnom grejanju, podnom grejanju, solarnom grejanju ili nekom drugom sklopu. Premda se iz godine u godinu proizvode sve manji, prikladniji uređaji za grejanje, postići ćete najbolje rezultate ako unapred planirate sistem grejanja kao integralni deo drugih zahvata u kući ili stanu.

 

Centralno grejanje

Centralno grejanje vrlo je složeno. Zato ugradnju ne treba prepustiti amaterima. Upravo se na području centralnog grejanja u posljednje vrijeme pojavilo mnogo nestručnih i nesposobnih izvođača radova koji vrebaju laku zaradu.

Zato treba biti vrlo oprezan kod ugovaranja poslova. Nije na odmet da se posavjetujete sa stručnjakom koji će štititi vaše interese i proveriti kako je posao obavljen. Budite sigurni da ćete uz takvu stručnu pomoć dobiti najprikladnije grejanje za celi dom i njegove stanare, da će radovi biti kvalitetno izvedeni i da se materijali i uređaji kasnije neće kvariti. Bez obzira o kakvom se sistemu grejanja radi, pobrinite se da svi njegovi elementi budu potpuno sigurni. Postoje određeni sigurnosni propisi i standardi za instalaciju i korištenje pojedinih grejalica i celih sistema. Oni se svakako moraju poštovati, premda to samo po sebi nije dovoljno.

 

Podno gejanje

Poznato je da čovek preko stopala (nogu) gubi istu količinu topline kao i preko celokupne ostale površine tela, pa je fiziološki povoljnije da u zoni nogu temperatura bude viša, a u zoni glave niža. Zbog takve osetljivosti, sniženje temperature na stopalu za više od 4°C čovek oseća kao izrazitu hladnoću u nogama. Podnim grejanjem je omogućeno gotovo idealna raspodela temperature u prostoriji, kod kojeg je temperatura uz pod viša, dok temperatura prema plafonu opada (“tople noge – hladna glava”). Podno grejanje je, nesumljivo, jedan od najugodnijih sistema grejanja za ljudski organizam. Temperatura vazduha u prostoriji može biti za 1-2°C niža nego kod drugih sistema, bez ikakvih posledica na osećaj ugodnosti. Zbog malih temperaturnih razlika malo je i strujanje vazduha pa nema podizanja prašine kao kod radijatorskog grejanja. Kod podnog grejanja celu površinu poda treba smatrati jednim jedinstvenim ogrevnim telom. Već kod relativno niske temperature poda od oko 23°C zagreje se prostorija, zavisno o spoljnoj temperaturi, na željenih 20°C. Dobro podno grejanje je onoliko dobro, koliko je dobra tehnologija i iskustvo na osnovu kojega se izvodi.

 

Donja toplotna moć goriva (Hi)

Donja toplotna moć goriva (Hi) označava količinu toplote koja se oslobađa prilikom potpunog sagorevanja, kada se voda koja pri tom nastaje odvodi u vidu pare.

 

Gornja toplotna moć goriva (Hs)

Gornja toplotna moć goriva (Hs) definiše količina toplote koja se oslobađa prilikom potpunog sagorevanja uključujući toplotu promene faze koju sadrži vodena para dimnih gasova.

Toplota promene faze ranije nije mogla da se koristi pošto za to još nisu postojale tehničke mogućnosti. Zbog toga je za sve proračune stepena iskorišćenja izabrana donja toplotna moć goriva (Hi) kao uporedna veličina. Dodatnim korišćenjem toplote promene faze i u odnosu prema donjoj toplotnoj moći goriva mogu nastati stepeni iskorišćenja od preko 100 %.

 

Kondenzaciona tehnika

Kondenzaciona tehnika ne koristi samo toplotu koja kao merljiva temperatura dimnih gasova nastaje prilikom sagorevanja (donja toplotna moć goriva), već i dodatno njihov sadržaj vodene pare (kondenzacija). Kondenzacioni kotlovi su u stanju da skoro u potpunosti oduzmu toplotu koja se nalazi u dimnim gasovima, da je dodatno pretvore u toplotu za grejanje i da je koriste.

Kondenzacioni kotlovi raspolažu izmenjivačem toplote visokog kapaciteta koji toliko rashladi dimne gasove pre nego što odu kroz dimnjak, da se vodena para koja se nalazi u njima ciljano kondenzuje i oslobođena toplota promene faze se dodatno prenosi sistemu za grejanje.

Ovom tehnologijom kondenzacioni kotao na gas postiže normni stepen iskorišćenja do 98 % (Hs) / 109% (Hi), kondenzacioni kotao na lož ulje do 98% (Hs) / 104% (Hi). Kondenzacioni kotlovi zbog toga rade štedeći energiju, što čuva kako Vaš novčanik, tako i okolinu.

Kako uštedeti na grejanju?